Bourgogne
Oorsprong van de Roermondse Munsterkerk
Programma
Bourgogne-Pontigny-hvdp.jpg
Wat gaan we doen?
Ontdek het programma
Data & Prijzen
Bourgogne-Munsterkerk-hvdp.jpg
Wanneer gaan we?
Meer weten

Jubileumreis 800 jaar Munsterkerk Roermond

 

In verband met de coronacrisis is deze reis geannuleerd. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

 

mk800 logo.jpg

In 2020 viert de Munsterkerk in Roermond haar 800-jarig bestaan. Het is dan precies acht eeuwen geleden dat de toenmalige bisschop van Keulen op 1 oktober 1220 het priesterkoor van de kerk inwijdde. In het jubileumjaar staan er allerlei activiteiten in Roermond op de rol. Eén daarvan is een pelgrimsreis naar de bakermat van de Munsterkerk in de Franse Bourgogne.

De Munsterkerk was onderdeel van een klooster van cisterciënzerinnen, zusters van een strenge tak van de orde van de heilige Benedictus. Dit is nog terug te zien in de naam van de kerk: ‘Munster’ komt van het Latijnse ‘monasterium’ dat klooster of abdij betekent.

 

Middeleeuwse abdijen

Tijdens de rondreis door de Bourgogne worden plekken bezocht die nauw met de geschiedenis van de Munsterkerk verbonden zijn. Zoals de ‘moeder’ van de benedictijner abdijen in Frankrijk: de resten van het klooster van Cluny. De kerk van dit klooster stond model voor de Roermonde Munsterkerk. Ook staat een bezoek aan het klooster van Cîteaux op de planning, waar de hervormingsbeweging van de benedictijnen begon en die uiteindelijk leidde tot het ontstaan van de cisterciënzers in 1098.

We bezoeken tijdens deze reis ook enkele van de eerste dochterabdijen van Cîteaux: de kloosters van Pontigny en Fontenay. Verder staat de kerk van Vézelay op het programma, gebouwd in 1096 als kerk van een benedictijner abdij, die zoals veel kloosters tijdens de Franse Revolutie (1791) is opgeheven.

 

Latere devoties

Maar het blijft niet bij middeleeuwse abdijen, ook religieuze plekken van latere data staan tijdens de reis op het programma. Zo gaan we naar Paray-le-Monial. Zuster Margaretha-Maria Alacoque ontving hier op 16 juni 1675 een visioen dat er een feestdag ter ere van het Heilig Hart van Jezus moest worden ingesteld. Midden 19e eeuw is het feest op de kerkelijke kalender opgenomen. In 1875 werd de oude abdijkerk van Paray-le-Monial (die oorspronkelijk behoorde tot een benedictijner abdij uit de 11e eeuw) toegewijd aan het Heilig Hart en werd Paray-le-Monial het centrum van de H.-Hartverering.

We bezoeken ook Taizé, dat vooral onder jongeren bekend is van de internationale ontmoetingen met christelijke jongeren uit allerlei landen. Taizé is een oecumenische kloostergemeenschap, gesticht tijdens de Tweede Wereldoorlog door frère Roger Schutz.

 

Sportieve elementen

Op cultureel gebied doen we op de heen- en terugreis de steden Nancy en Metz aan. In de buurt van Nancy staan we ook even stil bij de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog. In de Bourgogne bezoeken we de steden Dijon, Beaune en Autun. Voor liefhebbers staan ook enkele kastelen op het programma. Sportievelingen kunnen een wandeling maken vanuit Vézelay over een stuk van de Camino naar Santiago. Voor de wijnliefhebber is er de keuzemogelijkheid voor een wijnproeverij.