Bourgogne
Oorsprong van de Roermondse Munsterkerk

Hoogtepunten programma Bourgnereis

 

In verband met de coronacrisis is deze reis geannuleerd. Aanmelden is helaas niet meer mogelijk.

 

Verdun

Bekend van de Slag om Verdun uit de Eerste Wereldoorlog. Tussen februari en december 1916 vielen hier meer dan 700.000 doden, gewonden en vermisten. We brengen een kort bezoek aan het herdenkingsmonument.

 

Nancy

Zo’n 100 kilometer verderop ligt Nancy. Laat u verrassen door de schoonheid en de cultuur op en rondom de beroemde Place Stanislas in deze fraaie stad in Lotharingen.

 

Cîteaux

De abdij van Cîteaux is in 1098 gesticht door Robert van Molesme, die samen met een groep monniken een strenger leven wilde leiden dan de benedictijnen op dat moment deden. Dit leidde tot de stichting van de orde van de cisterciënzers, waaruit in de 17e eeuw de trappisten als strengere variant zijn voortgekomen. In het klooster in Cîteaux wonen thans zo’n 35 monniken.

 

Dijon

De hoofdstad van de Bourgogne is een moderne bruisende stad met een karakteristiek historisch centrum. Je kunt er heerlijk wandelen. Dijon is onder meer bekend van Filip de Stoute, een mooi museum voor schone kunsten en de Dijon mosterd.

 

Taizé

In een tijd dat de kerken leeglopen, stroomt Taizé vol. Vooral jongeren weten de weg naar deze oecumenische gemeenschap te vinden. Elke zomer komen er duizenden jonge pelgrims naartoe om elkaar in geloof te ontmoeten.

 

Cluny

De abdij van Cluny, gesticht in 910, was in de middeleeuwen de machtigste benedictijner abdij van West-Europa. De abdijkerk was de grootste kerk van de christelijke wereld tot aan de bouw van de Sint-Pieter in Rome. Ondanks vele verwoestingen tijdens oorlogen is er nog genoeg te zien dat getuigt van het prestigieuze verleden van Cluny. Van de kloosterkerk en het klooster resten nu slechts ruïnes.

 

Paray-le-Monial

De basiliek van Paray-le-Monial is in één keer gebouwd, hetgeen voor die tijd (1092-1109), heel bijzonder was. In deze plaats kreeg de heilige Margaretha-Maria Alacoque in de 17e eeuw haar visioen over het Heilig Hart van Jezus. In 1875 is de kerk tot basiliek verheven.

 

Vézelay

In Vézelay leidt de hoofdstraat vanzelf naar de romaanse basiliek Sainte-Marie-Madeleine. In het hoogseizoen is dit een drukke straat met tal van winkeltjes, restaurantjes en kunstgaleries. Vézelay is een van de vier belangrijkste startpunten in Frankrijk van de bedevaartroute naar Santiago de Compostela. Wie wil kan ook tijdens onze reis een stuk van de route lopen.

 

Kasteel van Bazoches

Tegen de heuvels van de Morvan, niet ver van Vézelay, verheft het kasteel van Bazoches zijn torens. Ooit woonde hier een van de belangrijkste bouwmeesters van Lodewijk XIV. Nu vormt het château het romantische decor van de ‘nuits musicales’: klassieke concerten en cabaretvoorstellingen in de avonduren. Een excursie naar deze plek is een van de keuzemogelijkheden tijdens onze reis.

 

Avallon

Dit pittoreske stadje heeft eeuwenoude wortels. Er zijn enkele (laat-)middeleeuwse gebouwen en huizen te vinden en fraaie restanten van de stadsmuren en stadspoorten. In de 12e eeuwse Sint-Lazaruskerk bevindt zich een crypte uit de 4e of 5e eeuw.

 

Beaune

Het middeleeuwse centrum van Beaune wordt gedomineerd door prachtige vakwerkhuizen, eeuwenoude wijnkelders en leuke, traditionele winkeltjes. Grootste trekpleister is het Hôtel-Dieu, een voormalig ziekenhuis annex armenhuis uit 1443 met een kenmerkende architectuur.

 

Clos de Vougeot

In de 12e eeuw startten de monniken van Cîteaux hier met wijnbouw. Stap voor stap bouwden ze hun wijngaard en het kasteel op. Tegenwoordig bezitten 86 wijnboeren een ‘stukje Clos de Vougeot’, die dit ook op hun etiket mogen zetten. De wijnen behoren tot de meest prestigieuze van Frankrijk. U kunt kiezen voor een bezoek aan het kasteel en een wijnproeverij in een wijndomein in de omgeving.

 

Autun

Het historisch centrum van Autun herbergt een rijk bouwkundig erfgoed. Na de mis in de Saint-Lazaruskathedraal kunt u struinen door middeleeuwse steegjes en het Romeinse theater of de Sint-Andreaspoort en de Gallo-Romeinse wallen bekijken.

 

Abdij van Fontenay

De abdij van Fontenay werd in 1118 gesticht door de H. Bernardus van Clairvaux. Ze wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de 12e eeuwse cisterciënzer bouwkunst, waar volledige afzondering mogelijk was door de architectuur en de ligging in een afgelegen en groene vallei. De abdij is vernoemd naar de fonteinen die de tuinen versieren.

 

Abdij van Pontigny

De abdij van Pontigny werd in 1104 gesticht als tweede dochterklooster van de abdij van Cîteaux. Van de oorspronkelijke kloostergebouwen is alleen de kerk bewaard. Deze kruisvormige basiliek is de grootste nog bestaande cisterciënzerkerk in Frankrijk.

 

Metz

Op de terugweg stoppen we in Metz. De Saint-Etiennekathedraal is één van de hoogste gotische bouwwerken in Europa. De kerk ontstond door twee oudere kerken met elkaar te verbinden en is onder meer beroemd vanwege haar glas-in-loodramen.